Пандемичният грипен вирус A(H1N1), придобил популярност като свински грип, е започнал да мутира, съобщават вирусолози.

 

Новият грипен щам вече се разпространява в Нова Зеландия, Австралия и Сингапур.

 

”Предстои да се проведат допълнителни изследвания, които ще покажат до колко новият щам е опасен за хората и как се повлиява от вече разработените ваксини и лекарствени препарати и дали могат прилаганите миналата година ваксини да защитят организма от мутиралия вирус.”, обяснява Ян Бар от центъра за контрол и изследване на грипните заболявания към Световната здравна организация (СЗО) в Мелбърн.
 Хипотетично мутацията може да даде начало на нова грипна вълна, която да се превърне в пандемия, поради което всяка промяна в поведениета на новия щам се следи от учените.
 


Експертите не изключват възможността мутиралият грипен вирус да бъде по-опасен и смъртоносен, както и варианта вече приложените срещу свински грип ваксини да не са ефективни срещу новия щам, съобщава eurolab.ua.
 


Известно е, че грипните вируси мутират непрекъснато. Въпреки това от началото на появата си през 2009 г. вирус A(H1N1) е относително стабилен. Започва да се променя едва сега.
 

 

Грипни вируси от вида H1N1 циркулират по целия свят с изключение на Южна Африка, където по-разпространени са H3N2 и B. Прилаганата тази година противогрипна ваксина предпазва от вируси от тип H1N1, H3N2 и  В-щамове.


Първите сигнали за мутация на пандемичния вирус е дошла от Сингапур, а малко по-късно и от Австралия и Нова Зеландия. Притеснително е, че мутиралият вирус е засегнал и ваксинирани срещу A(H1N1) хора и дори е довел до смъртни случаи, коментират експерти.