Близо 2,5 милиарда души по света ─ или 1 на всеки 4 души ─ ще страдат от загуба на слуха в някаква степен до 2050 г.

 

Това стана ясно от първия доклад за слуха на Световната здравна организация (СЗО), който предупреждава, че най-малко 700 млн. души ще се нуждаят от здравни грижи и рехабилитация заради проблеми със слуха, освен ако не се предприемат действия.


 

„Нелекуваната загуба на слуха може да има опустошително въздействие върху способността на хората да общуват, да учат и да си изкарват прехраната. Може също да повлияе на психичното здраве и способността на хората да се свързват“, коментира д-р Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

 

Докладът се публикува по случай Световния ден на слуха на 3 март. По този повод във Варна се провеждат безплатни профилактични прегледи за проблеми със слуха.

 

Основни констатации

 

Сериозен проблем в световен мащаб е липсата на информация и пренебрежителното отношение към заболяванията на ушите и загубата на слуха. В доклада се посочва още, че дори здравните специалисти често нямат нужните знания за профилактика, ранното откриване и лечение на ушните заболявания.

 

В повечето страни грижите за слуха все още не са интегрирани в националните здравни системи и първичната здравна грижа.

 

78% от страните с ниски доходи имат по-малко от един специалист по уши, нос и гърло (УНГ) на един милион население; 93% имат по-малко от един аудиолог на един милион население.

 

Сериозен е и недостигът на логопеди и учители за деца с увреден слух.

 

Неравномерно разпределение на специалистите води до сериозното им натоварване и поставя предизвикателства пред хората, които се нуждаят от грижи за своя слух.

 

При децата почти 60% от случаите на загуба на слуха могат да бъдат предотвратени чрез подобряване на грижите за майката и новороденото, скринингови програми и ранно лечение на възпалителни заболявания на средното ухо.

 

При възрастни контролът на шума и наблюдението на ототоксичните лекарства заедно с добрата хигиена на ушите могат да помогнат за поддържането на добър слух.

 

Достъп до навременна и подходяща грижа

 

Ранната намеса е от ключово значение. Медицинското и хирургично лечение могат да излекуват повечето ушни заболявания и евентуално да възстановят произтичащата от тях загуба на слуха.

 

Когато обаче загубата на слуха е необратима, рехабилитацията може да гарантира, че засегнатите ще успеят да се справят с неблагоприятните последици от нея.

 

Новите технологии, като слухови апарати и кохлеарни импланти, в съчетание с подходяща рехабилитация, са ефективни и рентабилни и могат да бъдат от полза както за деца, така и за възрастни.

 

В доклада се отбелязва още, че използването на жестомимичен език и други слухово-помощни технологии имат огромно значeние за подобряване на достъпа до образование и общуване за хората с увреден слух.