Необходимостта от създаване на регистър на болните от диабет подчерта министърът на здравеопазването Таня Андреева в пленарна зала.


„Липсва регистър на болните от диабет. Правен е опит за създаване на такъв, но той не е проработил ефективно. Потребността от регистър касае всички заболявания”, обясни министър Андреева. Тя подчерта, че допълнителните усложнения при захарния диабет изискват по продължително проследяване. Нормативната уредба дава възможност за инвалидност.


”Министерството на здравеопазването изготвя законопроект, който предвижда промени за прецизиране на медицинската експертиза”, посочи още министърът.


 

Днес в света има над 250 милиона души болни от диабет. По прогнозни данни през 2030 г. техният брой ще достигне до 550 милиона души. Половината от диабетиците в България дори не предполагат, че имат диабет.

Наричат диабета тихата епидемия, тъй като началната фаза на заболяването протича безсимптомно и може да бъде установено единствено чрез специализирано изследване. Ранната диагностика обаче прави болестта по-малко опасна и лечението много по-ефективно. Повече от 50% от случаите на диабет, могат да бъдат предотвратени.