Подобряването на качеството на въздуха в страната, с цел постигане на по-добро обществено здраве, изграждане на устойчива икономика и повишаване качеството на живот на хората, се създаде първото по рода си обединение в България - Лекарска мрежа „Въздух за здраве“. 

 

Обединението е поставено от 11 лекари с различни медицински специалности от София, Перник, Стара Загора и Видин. Те настояват замърсяването на въздуха да се разглежда като значим здравен проблем, който може да бъде предотвратен с усилията на обществото и държавата. 


 

По думите на пулмолога д-р Александър Симидчиев всяка година заради мръсния въздух в България умират близо 14 000 души или около 1200 души на месец. Това число е около 15-20 пъти по-високо от това на загиналите заради пътно-транспортни произшествия. Според него лекарите в България ежедневно се срещат с последиците от замърсяването на въздуха и за това на проблема трябва да се гледа като на наднационален.
 
България е в първата десятка в света по загуби на години продуктивен живот в резултат на замърсяване на въздуха, както и по смъртност вследствие на мръсния въздух, отбеляза проф. д-р Анжелика Велкова, ръководител Катедра „Социална медицина“ във Факултета по обществено здраве към Медицински университет-София.

 

„Вследствие на замърсения въздух възникват много тежки респираторни заболявания“ конкретизира д-р Димитър Кахайов, специалист УНГ и отоневролог. Според него на първо място трябва да се обърне внимание на хигиената в градската среда и  поне веднъж в седмицата да се почистват и мият улиците в големите населени места. 

 

Педиатърът доц. д-р Рада Маркова обърна внимание на отражението на мръсния въздух върху подрастващите. По думите ѝ в България се наблюдава нарастване на острите и обостряне на хроничните белодробни заболявания в детска възраст.

 

Д-р Михаил Михайлов, специалист по кожни и венерически болести, който модерира събитието, изрази готовността на представителите на лекарската мрежа да работят за подобряването на качеството на въздуха. Той подчерта ролята на институциите за решаването на този проблем, но заяви, че това е и въпрос на лична отговорност.

 

Новосформиралата се организация подчертава необходимостта от повече национални политики за подобряване на качеството на въздуха. От там обещават през следващата година да излязат с конкретни препоръки към институциите за мерките, които е необходимо да се вземат в страната за постигане на целта да дишаме по-чист въздух.