Свръхрегулацията на лекарствата от икономическа гледна точка би могла да бъде преразгледана, за да се реши поне част от проблема с дефицита на лекарства у нас, поради отпадането на определени медикаменти от пазарни съображения. Това коментира изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) Боряна Маринова за предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.


„Свръхрегулацията от гледна точка на безопасността е задължителна. А от икономическа - би могла да бъде преразгледана така, че българският пазар да стане малко по-атрактивен, както за международните компании, така и за локалните бизнес субекти“, допълни Маринкова.


В момента от Асоциацията работят върху промени в Закона за лекарствата, с които страната ни да може да участва в процедури по бърз внос и да може да внася дерегистрирани лекарства. „Това са лекарства, които са изтеглени от пазара поради липса на икономически интерес – по някаква причина то не е изпълнило икономическите очаквания на вносителите си, но продължава да има интерес към него от страна на пациентите. Поради тази причина много често хората пътуват в чужбина за да се снабдят с въпросния лекарствен продукт“, разясни Боряна Маринкова.В момента вносът на дерегистрирано лекарство е възможен само ако е предназначено за лежащо болен пациент, при условие, че лечебното заведение, в което е той, поиска от Изпълнителната агенция за лекарствата да разреши на търговец на едро да го внесе. От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства искат да има регулярен внос на този тип медикаменти.


„Страната ни страда от липсата на ритмични регулярни предвидими доставки, какъвто е проблемът на целия ЕС, коментира още Маринкова - Превръщайки Великобритания в трета страна на доставки за Европейския съюз, 108 лекарства могат да се окажат в дефицит, поради невъзможност да бъдат внасяни по досегашните процедури. Това важи колкото за България, толкова и за всички останали страни от ЕС“, допълни тя пред Bloomberg TV Bulgaria.


За изминалата година Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства е получила 588 сигнала за липсващи лекарства от пациенти, 35% от които са били налични в аптечната мрежа, отбелязва гостът.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.