Миомата на матката остава най-разпространеният доброкачествен тумор при жените - близо 40% от българките в репродуктивна възраст страдат от това заболяване, което често е и причина за затруднения при забременяване.


Заболяването е повод и за специализирания форум в МБАЛ „Надежда“, в който през есента световни имена в оперативната гинекология ще гостуват у нас, за да представят най-новите и ефективни методи за лечение на миома на матката.


Международният уъркшоп „Миома и репродуктивна хирургия“ ще се проведе на 13-14 септември 2019 г., а във фокуса му са маточните фиброиди и съвременните щадящи хирургични методи за тяхното лечение в контекста на репродуктивната медицина.Сред гост-лекторите са  проф. Атилио ди Спиецио Сардо (Италия) – преподавател по акушерство и гинекология и ръководител на отделението по хистероскопия в Неаполския университет Федерико II,  д-р Андреас Турков (Холандия) – преподавател по минимално инвазивна хирургия в медицинския център на Амстердамския университет и проф. Серхио Хаимович (Испания/Израел)  – ръководител на отделението по хистероскопия в Университетска болница Дел Мар (Барселона, Испания). Проф. д-р Хаимович е начело и на клиниката по амбулаторна гинекологична хирургия в Медицински комплекс Хилел Яфе (Хадера, Израел) и е основател и ръководител на Международното училище по лазерна гинекология.


Програмата на Международният форум „Миома и репродуктивна хирургия“ включва лекции, дискусии и три панела хирургия на живо, в които ще могат да се наблюдават хистероскопски и лапароскопски операции, изпълнени от световни имена в гинекологичната ендоскопия и от основателя на болница „Надежда“ д-р Георги Стаменов.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че възрастовата група жени, при които се открива най-често миома на матката е около 35- 45 години, но ако пациентката има фамилна обремененост е възможно и по-рано да бъде диагностицирано. Установяването на наличие на миомен възел - един или няколко, обикновено става по време на рутинен гинекологичен преглед или по повод на оплаквания, свързани с миомата. В зависимост от разположението ѝ в матката, както и в зависимост от нейната големина, симптоматиката може да е оскъдна или значителна.


Смята се, че рискови групи жени за развитие на миома на матката са тези с наднормено тегло, диабет, метаболитен синдром. При тези състояния се получава повишена секреция на естрогени, които от една страна могат да доведат до поява на миомен възел в матката, до хиперплазия на лигавицата на матката, до поява на предрак или рак на матката или дори гърдата. Понякога има комбиниране на миомна матка и поликистозни яйчници при една пациентка.