Според британски  учените  новият вирус А/H1N1, станал по-известен като свински грип, поразява клетките на белите дробове.
Според авторите на изследването, това обяснява защо при пациентите, инфектирани с пандемичния щам, се наблюдават повече усложнения в сравнение с тези, боледуващи  от сезонните грипни щамове.

 


Грипният вирус атакува ресничестите клетки, покриващи дихателните пътища (ресничест епител на дихателните пътища), залавя се за тях и ги разрушава. Засяга се цялата дихателна лигавица с увреждане на кръвоносни съдове и поява на оток и микрокръвоизливи.


 


Една бактериална инфекция може да създаде благоприятни условия за развитието на грипна пневмония и обратно - увредата на клетките, покриващи дихателните пътища, предизвикана от действието на вирусите, благоприятства развитието на бактериална инфекция (суперинфекция, насложена върху грипната), наприме със стафилококи (вид бактерии).

 


Британските учени са категорични, че сезонните грипни щамове атакува ресничестите клетки в носа, гърлото и горните дихателни пътища, докато пандемичният А/H1N1 „предпочите” клетките на белите дробове. С това експертите обясняват по-бързото разпространение на вируса, по-тежките симптоми и честите усложнения.

 


Според вирусолозите при заразените със свински грип, са се проявили признаците на по-сериозно и тежко увреждане на белите дробове в резултат на действието на инфекцията, в сравнение със заболелите от традиционните грипни щамове.