Мъж и жена от Смолянско са последните двама заболели от свински грип у нас, съобщи Bulgaria ON AIR. Първите случаи на грипен вирус бяха регистрирани още в края на 2019 г. в София и Бургас. Така вече общо пет са градовете, в които грипcj върлува – в столицата, Бургас, Русе, Сливен и Смолян.


Специалистите са категорични грипната епидемия се забавя - за първата седмица от 2020 г. има по-малко заболели в сравнение със същия период на миналата година, но пикът предстои. До момента в страната са изолирани два щама - единият е свински грип, който създава по-лесно епидемии. Ако той се развие, ще има по-тежка грипна вълна.


Вече има регистрирани и пациенти с усложнения от грипа – три деца в София и още няколко пациенти в страната. Лекарите предупреждават пациентите да не се самолекуват, защото именно това може да доведе до усложнения. Антибиотиците не помагат при сезонния грип.Според общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова най-сигурната защита срещу грипния вирус е ваксината. Другите препоръки са за ограничаване на контактите с болни и посещаването на места, където се струпват много хора.


Симптомите на грипа са висока температура, която може да достигне до 40 градуса, болка по мускулите, по ставите, болки в гърлото, суха кашлица, обилни секрети от носа. Понякога те се появяват внезапно, в рамките на половин час.


Традиционно специалистите препоръчват често миене на ръцете с топла вода и сапун, често проветряване на помещенията, особено в затворените колективи като детски ясли и градини и консумирането на повече плодове и зеленчуци за силен имунитет.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала