Световната здравна организация (СЗО) дава висока оценка на България за справянето с пандемията от Ковид-19. Това стана ясно по време на видеоконферентната среща на регионалния директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге и здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов.

 

Според д-р Клуге към момента България успешно преодолява предизвикателствата на COVID-19. Той подчерта, че СЗО подкрепя усилията на страната ни за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция и последствията от нея. Броят на загиналите от коронавируса в световен мащаб надхвърли 1 млн. в края на септември, а в България е 814 при 20 547 потвърдени случая.


 

От здравното министерство съобщиха, че поемат субсидирането на инфекциозните отделения по време на епидемия или обявено извънредно положение. От субсидията ще могат да се възползват не само инфекциозните отделения в държавни и общински болници, но и частни болници с разкрити клиники и отделения по инфекциозни болести.

 

Към момента 814 пациенти с коронавирус остават в болница, като 44 от тях са в интензивни отделения.

 

Министър проф. д-р Ангелов и д-р Клуге обсъдиха и Двугодишното споразумение за сътрудничество за периода 2020-2021 г. между Министерство на здравеопазването и Регионалния офис на СЗО за Европа.

 

Общите усилия ще бъдат насочени към осигуряване на универсално здравно и имунизационно покритие за населението на страната.

 

България и Световната здравна организация ще си сътрудничат и за намаляване на рисковите фактори, водещи до висока заболяемост от незаразни болести. Във фокуса на Двугодишното споразумение за сътрудничество е и развитието на интегрирана национална здравна информационна система.