Трябва да се инвестира в дигитално здравеопазване, за да се премахне основната причина на летален край - сърдечносъдовите заболявания, написаха на официалната уеб страница на Световната сърдечна организация.

Над 18 милиона хора годишно срещат смъртта заради сърдечносъдов проблем, като повечето от тях обитават страни с ниски до средни доходи.
 

Пандемията, причинена от Covid-19, отбеляза ръст в използването на дигиталните платформи за разпространение на информация за превенция и здравна помощ. От Световната сърдечна федерацията уточняват, че дигиталното здравеопазване не е решение на всички здравословни проблеми, но може да го превърне в по-достъпно и в социален, и във финансов план.
 

Според позицията на Федерацията дигиталното пространство означава справедливост и равнопоставеност. Съвременните технологии позволяват да сме добре свързани.

Преносимите мобилни устройства, които може да поставим върху себе си включват т. нар. “смарт часовници” или други по-сложни технологии, които разпознават различните телесни показатели в човешкото тяло чрез вградени микрочипове или сензори.


 

Други примери са апарати и уреди за диагностика и извеждане на електрокардиограма (ЕКГ). Аксесоари, които се прикрепят към мобилен телефон с цел проследяване на сърдечния ритъм, помагат за диагностициране на повишен или понижен пулс на сърцето.

 

Това е метод за установяване на предсърдно мъждене, което може да доведе до сериозни последствия, като например инсулт. В някои случаи е възможна дори направата на снимка на самото сърце, като устройството използва ултразвукова технология.

 

Смарт телефоните също влизат в полезна употреба, като могат да се използват за мониторинг на кръвното налягане. Разработени са и мобилни онлайн платформи, които свързват различни аптеки.

Световната сърдечна организация потвърждава, че замърсяването на въздуха е един от основните причинители на сърдечносъдови болести, заедно с тютюнопушенето, заседналия начин на живот и др.  
 

Пътят към подобрението включва инвестиции, инфраструктура, образование и гаранция за поверителност. По-голямо дигитално ограмотяване и по-широки усилия в образованието могат да предоставят възможност на пациентите, лекарите, медицинските сестри и останалите здравни асистенти да се чувстват по-удобно и сигурно, ако досега не са използвали технологиите като здравен ресурс.

 

Основната идея на Световната сърдечна федерация е традиционни и дигитални средства за превенция и помощ срещу сърдечно-съдови заболявания да са достъпни за всички хора по света.