Световната сърдечна федерация стартира инициатива по повод Световния ден на сърцето, 29 септември 2022 г., която цели да насърчи хората да извършват повече физически дейности в ежедневието си. 

 

Шейсет милиона души по света живеят със сърдечна недостатъчност, затова имплементирането на физически активности в ежедневието значително допринася за здравето на сърцето.


 

Фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim подкрепя идеята и кани повече хора да се включат в предизвикателството за повече движение, като се разходят, бягат или карат колело по маршрут във формата на сърце, например https://goo.gl/maps/mHApUXugyEgMrgFPA

  

“Да се погрижиш за собственото си здраве винаги е най-добрият начин за справяне със заболяванията — особено при тези, за които все още няма лечение. Сърдечната недостатъчност е едно от тези заболявания. Но превенцията може да бъде доста лесна, тъй като дори ежедневните физически активности сами по себе си помагат да се намали риска от развитие на това заболяване”, призовават от инициативата.

 

Сърдечната недостатъчност е прогресиращо, инвалидизиращо и потенциално животозастрашаващо заболяване. Настъпва, когато сърцето вече не е в състояние да изпомпва достатъчно количество кръв необходимо за организма. Заболяването засяга над 60 милиона души по света и е причина за почти 2 милиона хоспитализации годишно само в Европа. 

 

Последствията са тежки, както за пациентите, така и за здравната система, поради разходите за прием в болница, а също така и за националната икономика – чрез разходите за болнични при отсъствие от работа. 

 

Въпреки че няма лечение или лекарствена терапия за това заболяване, повишаването на физическата активност може да бъде лесно изпълнимо. Това се отнася особено и за хора с диабет и под стрес – два от основните рискови фактори за развитие на сърдечна недостатъчност. Ежедневните физически активности могат да намалят риска от сърдечна недостатъчност, както и други сърдечно-съдови заболявания.

 

Световната сърдечна федерация приканва участниците в инициативата да следват маршрута във формата на сърце и да го запазят в приложение за проследяване. Също така, участниците могат да качат своите резултати на уебсайта на инициативата като скрийншот от обиколката, снимки и селфита, например пред известна забележителност по маршрута. По този начин хора от цял свят ще напомнят колко са важни ежедневните физически дейности и положителния ефект от тях.