Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ подготвят глобален план за защита и контрол на пневмонията. Заболяването е водеща причина за детската смъртност, особено на децата под 5 години. Мерките са особено актуални имайки предвид разпространението на новия пандемичен грип A (H1N1), който може да е смъртоносен при наличието на пневмония.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ, Ан Венеман, съобщи, че на ден умират 4000 деца от пневмония и взетите мерки трябва да предвидят особено децата в неравностойно положение.

Стратегията има три плана на действие с определяне на зони според риска на заболяване от пневмония. Сред водещите мерки са насърчаването на здравословния начин на живот и кърменето в първите шест месеца след раждането на детето. Поддържане на високо ниво на хигиена и пълноценен хранителен режим са част от останалите мерки.

Инициативата ще бъде изпълнена в над 68 държави до 2015 г. и ще възлиза на стойност 68 милиарда долара. Изпълнението на предложените мерки и пътищата на осъществяването им според водещите организации ще спаси повече от 5 милиона деца по света.