Известният лицево-челюстен хирург доц. Николай Янев оглави екипа на Отделението по лицево-челюстна хирургия, коeто е част от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.


Хирургът избра да се върне от Англия в България, за да се присъедини именно към университетската спешна болница и да оперира в Неврохирургията, заради възможностите на клиниката, които съперничат на възможностите на големите европейски болници. Пироговската неврохирургична база, според водещия медик, позволява интрердисциплинарен подход и реализиране на големи, тежки операции и постоперативно лечение.  


Доц. Янев придоби широка популярност преди две години когато извърши уникална операция за Югоизточна Европа с 3D принтиран индивидуален имплант. Подобни операции са съпътстваща част от оперативната му програма от години в Англия. Той е и сред малцината лекари, които извършват микро-съдови анастомози - чрез тях възтановява кръвообръщението на лицето и трансплантира кожа, която да покрие дефектите след резекция на тумор.Доц. Николай Янев е завършил Медицина и Стоматология, призната специалност по Лицево-челюстна хирургия в България и по Орална и Лицево-челюстна хирургия във Великобритания, както и защитен докторат по Медицина. През 2017 г. Българския лекарски съюз го отличи и като Лекар на годината.


Активната му работа в Royal Derby Hospital, Великобритания, го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онко хирургията. Там доц. Янев се занимава именно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането.