Ортопеди от цялата страна имат възможност да проследят демонстрациите на трима от най-големите имена в областта този четвъртък и петък по време на AO Recon  - Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Course. Курсът е част от програмата събития на Фондация АО, създадена да обучава ортопеди от цял свят в съвременните техники за лечение на фрактури. Фондацията е с международно признат статут.

 

Председател на курса от международна страна е световноизвестният ортопед проф. Бас Масри/ Bassam Masri от Ванкувър Канада, създател на класификацията за диагностика и лечение на бедрените перипротезни фрактури (счупвания около протезата).


 

Организатор от българска страна е началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Пламен Кинов.

 

Събитието ще бъде практически насочено, като неговата цел ще бъде обучение върху най-новите тенденции в оперативното лечение на комплексните и ревизионни случаи на тазобедрено и колянно ендопротезиране. Ще се обсъждат различни техники на ендопротезиране, като участниците ще бъдат насърчавани да задават въпроси на лекторите, както и да споделят собствените им случаи от практиката.

 

Основни лектори са проф. Бас Масри, идващ от Канада, проф. Франческо Бенацо от Италия и д-р Джорд Махерас от Гърция и проф. д-р Пламен Кинов от България.

 

Проф. Бас Масри/Bassam Masri е международния председател на курса. Известен е със създаването на най-широко разпространената класификация за диагностика и лечение на бедрените перипротезни фрактури – Vancouver Classification for Femoral Periprosthetic Fractures. Неговият дългогодишен опит се доказва от множество публикации и разработки. Проф. Масри е водил над 200 научни презентации,  водил е Катедрата по ортопедия в Университета на Ванкувър, Канада в периода 2007 г. – 2020 г. и е председател на Научния комитет на АО Рекон.

 

Проф. Франческо Бенацо води Катедрата по ортопедия в университета в Павия. Участва в множество научни ортопедични дружества. Бивш президент на Европейската федерация на националните дружества по спортна травматология (EFOST), проф. Бенацо е разработил редица публикации и иновации в сферата на роботиката на колянна става. Не е чужд и на българската ортопедия, почетен член е на БОТА – Българската ортопедична и травматологична асоциация, с голям брой гостувания на научни форуми в България.

 

Д-р Джорд Махерас работи в най-голямата болница по спешна медицина в Гърция – КАТ, Атина като ръководител на Департмента по ортопедия и травматология. Във връзка със ставното протезиране Д-р Махерас е въвел и усъвършенствал мини достъпите за тазобедрено протезиране. Участвал е в множество научни форуми в България и е инструктор в множество курсове по протезиране.

 

Проф. д-р Пламен Кинов е главен организатор на курса от България, както и основен лектор. Специализира в областта на ендопротезирането на тазобедрена и колянна става, минималноинвазивно ендопротезиране, ревизионно ендопротезиране. Освен опита му като началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, той води и Катедрата по ортопедия и травматология към МУ – София от 2020 г. насам.  Като член на множество асоциации и автор на над 200 научни публикации, проф. д-р Пламен Кинов е един от водещите специалисти у нас в областта на ендопротезирането.