Студентки по акушерство от Пловдив направиха дарение на Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската университетска болница “Свети Георги“.

 

Първокурсничките са дарили пет различни по размер кислородни палатки за новородени и инхалатор на обща стойност над 1000 лева.


 

Те са предназначени за Интензивния сектор на отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология.

 

Дарението на студентките от специалност „Акушерка“ е по повод първото честване на техния професионален празник – Международния ден на акушерката, който се отбелязва на 5 май.

 

На техния празник в УМБАЛ „Свети Георги“ са се родили 4 бебета, отбелязват от лечебното заведение.

 

„Идеята се появи спонтанно сред няколко от нас, след това целият курс се включи в събирането на средствата“, сподели една от инициаторките на дарението Анжела Алексиева.

 

Студентките провеждат редовната си клинична практика в същото лечебно звено на УМБАЛ „Свети Георги“ и преди това са се консултирали с персонала от какво има нужда.

 

В интензивния сектор на отделението по неонатология се лекуват тежки случаи на новородени от цяла Южна България.

 

„Кислородните палатки за насищане на въздуха с жизненоважния газ са с различни размери – за недоносени и доносени бебета. Ще ни бъдат от голяма полза. Изключително благодарни сме на дарителките“, разказва старшата акушерка Блага Байлова.

 

Бъдещите акушерки са зарадвали целия персонал на отделението и с ръчно изработени сувенири от хора с увреждания от град Раковски.

 

„Тези опитни акушерки са нашето вдъхновение! Лично аз се насочих към това поприще, след като родих. Мисията на тази благородна и всеотдайна професия е да прави хората щастливи“, каза Анжела Алексиева.

 

Ръководството на лечебното заведение ще връчи сертификат на първокурсничките за направеното дарение.

 

На Международния ден на акушерката Световната здравна организация алармира, че в света има недостиг на 900 000 акушерки, като най-сериозен е проблемът в развиващите се страни.

 

Броят на акушерките в световен мащаб покрива 75% от нуждите за качествена грижа за женското, сексуалното и репродуктивно здраве.