Висшите училища у нас влизат в битка броени дни преди началото на академичната година. Студенти по медицина от Тракийския университет алармираха пред националната телевизия, че ВУЗ-ът задържа документите им неправомерно, за да не се прехвърлят в друго учебно заведение.

 

Пожелала анонимност бъдеща лекарка разказва, че тя и нейни колеги опитват да се запишат в столичния Медицински университет от близо три месеца. Макар да го правят по законния ред, административният отдел в старозагорското учебно заведение отказва да даде необходимата документация на кандидатите.


 

За да се запишат другаде, те трябва да разполагат с оригинала на дипломата си за средно образование и заповед за отписване.

 

От ръководството на МУ-София посочват, че има близо 20 студенти, които все още чакат документите си от университета в Стара Загора, за да се запишат там.

NEWS_MORE_BOX

 

 „Тези студенти в момента висят във въздуха. Ако успеят да си вземат дипломите, ние по служебен път ще поискаме да се прехвърлят държавните субсидии при нас“, коментира проф. Алексей Алексеев, главен секретар столичния ВУЗ по медицина.

 

По думите му държавната субсидия за различните университети варира, но за медицинските е около 6000 лв. за студент. Ето как с тези 20 студенти, ръководството би изгубило около 120 000 лв.

 

Ректорът на Тракийския университет твърди, че дипломите са изпратени на студентите още миналия петък.

 

Те от своя страна отричат това да е вярно и се надяват да получат своите документи преди следващия понеделник, когато започва академичната година за тях.