Студентите да подписват договори, че ще останат в България, след като завършат университет. Това предложение е записано в документа „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България”, изготвен от Българската академия на науките, съобщава "Монитор".

 

Става дума най-вече за студентите по медицина, педагогика и инженерни науки, обясни председателят на академията акад. Стефан Воденичаров. В момента страната ни инвестира в скъпото обучение на лекарите, но по-голямата част от тях избират да се реализират зад граница.


 

Идеята да се подписват договори от типа „държава – дипломиращи се младежи” е с цел да се спре изтичането на мозъци и да се избегне кризата за лекари, учители и инженери, която се задава.

 

За целта обаче държавата трябва да осигури и заслужените условия за качествено обучение и заплащане на тези специалисти.

NEWS_MORE_BOX

 

Висшето образование губи своята актуалност в рамките на 5 - 10 години, пише още в документа на БАН. Знанията, получени от университета, изветряват с времето, затова младите специалисти в областта най-вече на високите технологии могат да се натъкнат в ежедневната си работа на проблеми, които не са учили по време на лекции.

 

Затова единственият начин младият специалист да е в „крак с времето” и да има успешна кариера е да не спира да учи и да се квалифицира, дори и след завършването на висшето си образование.

Според учените от БАН един от големите ни проблеми е, че образованието вече не е приоритет за голяма част от обществото.

 

„Наблюденията показват, че липсата на образование у родителите често се „наследява” от децата”, пише в документа.