Крайно е да се разчита на студентите по медицина да участват в борбата с Ковид-19, защото не са достатъчно подготвени и им липсва опита на другите лекари.

 

Въпреки това сред бъдещите лекари преобладава нагласата, че искат да се включат в усилията за овладяване на болестта.


 

Това заяви в студиото на Bulgaria On Air заместник-председателят на Асоциацията на студентите медици в България Теодора Делчева.

 

"До шести курс нямаме право да практикуваме, защото ние нямаме опита на другите лекари, не сме подготвени да работим в интензивни отделения. Но сме с нагласата да се включим в помощта и да поемем тези ангажименти. Затова като доброволци искаме да знаем къде имат нужда от нас", отбеляза Делчева.

 

По нейните думи в момента е отворена анкета, която има за цел да установи дали студентите по медицина искат да се включат в борбата с коронавируса.

 

Анкетата разкрива и техните нагласи относно дали това дали трудът им да е доброволен или да е заплатен и на трудов договор.

 

Липсва централизирана структура, която да отговаря за доброволците, желаещи да се включат в битката с болетта, и да разяснява къде има нужда от помощ и какви ще бъдат техните задачи, коментира още заместник-председателят на Асоциацията на студентите медици.

 

"Когато започвах да уча, не съм предполагала, че има такъв недостиг на кадри. Сега Ковид ще допринесе за това обществото да разбере, че лекарите наистина помагат", смята тя.

 

По нейно мнение по-голямата част от колегите ѝ ще предпочетат да работят в България, ако има достатъчно атрактивни болници и възможности за специализация.

 

Миналата седмица здравният министър проф. Костадин Ангелов призова бъдещите лекари да се включат в борбата с коронавируса заради утежнената епидемична обстановка в страната, и заради недостигът и натовареността на лекарите и медицинските сестри.

 

Засега не е ясно дали включването на студентите по медицина ще бъде признато за държавен стаж, както и дали ще се случи в специализираните Ковид-отделения или в отделения за пациенти с други заболявания.