Студенти по медицина се оказаха спасителния пояс и глътка въздух за общинската болница „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов, която изпитва сериозни затруднения с медицинския персонал.

 

След преболедуване от Ковид-19 като доброволец в болницата се върна кметът Генчо Генчев, предава БНР.


 

26 лекари, 29 медицински сестри и още 15 медицински лица в област Велико Търново са болни от Ковид-19 към момента.

 

В тази печална статистика влизат и медици от свищовската общинска болница „Д-р Димитър Павлович“. Местата на болните медици се заеха от студенти и специализанти на днешния празничен за тях 8-ми декември.

 

В лечебното заведение са настанени над 40 пациенти с коронавирус

 

Третокурсничката Симона Минкова от Медицинския университет в Плавен се грижи за пациенти с коронавирус в Кардиологичната болница в Плевен и в болницата в Свищов.

 

„Чух по новините за свищовската болница и нямаше как да остане безразлична, тъй като това е болницата, в която и аз съм родена. Просто реших да си пусна формуляр да дойда да помогна и тук. Доста е трудно, пътувам. Успявам някак, засега. Ще видим занапред как ще се справям“.

 

От 1 декември Симона Минкова пътува между болниците в Плевен и Свищов и дава интензивни дежурства в Ковид отделенията. Признава, че никак не е лесно, но стационарът изпитва нужда, особено от медицински сестри.

 

„Реално това ми е първата седмица в Свищов и първият ми почивен ден беше вчера. Имах четири нощни смени тук и в петък бях нощна в Плевен, пътувах си през деня. Общо-взето няма много почивни дни. Аз знаех, че ще бъде така и бях готова да поема този риск. На нощни смени сме по двама студенти. Помагаме с визитацията, също така и на сестрите, защото липса има огромна откъм сестри. Налага се ние, студентите, да дежурим на някой от етажите. На мен ми се случи две поредни нощи да съм на единия от етажите. Правя назначенията вечер, сутрин. Помагаме с каквото можем. Не е много лесно, но се справяме“, разказва Симона.

 

В общинската болница в Свищов, която е с хроничен недостиг на кадри за Ковид отделенията, петима студенти по медицина се грижат за болните. През миналата седмица лечебното заведение отново изпадна в кадрова криза, тъй като девет медицински сестри едновременно излязоха в отпуск по болест. Екипите за тази седмица са сформирани, уверява кметът на община Свищов Генчо Генчев, който отново влезе като доброволец в болницата.

 

 „Ситуацията към момента е спокойна. Продължава приемът на пациенти, които се нуждаят от хоспитализация. Всичко е осигурено, направили сме необходимото, за да продължи нормалният прием в лечебното заведение, въпреки стресовата ситуация, в която изпаднахме. Изключително благодаря на целия доброволчески екип от студентите медици, които неотлъчно са в помощ и работата на медицинското заведение. Подкрепата я усещат както медицинските сестри, така и лекарският състав. Отделенията са окомплектовани с дежурни лекари през цялото време, макар и с малкото сестри. Изключителната помощ идва от целия студентски състав, пет доброволеца, които неотлъчно дежурят. Изключително към благодарен на всички онези медицински служители и работници, които не напускат поста си в името на пациентите и здравето на хората“.

 

Община Свищов е осигурила квартири, транспорт и заплащане за медиците доброволци.