Студенти от различни специалности от българските и англоезичните програми на МУ-Варна посетиха Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) - най-голямата лаборатория по физика на елементарните частици в света. По време на традиционното си вече посещение, българските студенти са се запознали с историята и мисията на организацията и са присъствали на лекции за приложението на физиката в медицината.


„Делегацията от МУ-Варна тази година се срещна с носителя на Нобелова награда за физика за 1976 г. Самюел Тинг, който разкри пред студентите и преподавателите интересни факти от необятния свят на науката“, съобщават още от учебното заведение.


Самюел Тинг е китайско-американски физик, завършил Мичиганския университет, а от 1969 г. е професор в Масачузетския технологичен институт. Тинг получава Нобеловата награда за откриването на J/ψ частицата, която той открива независимо от Бъртън Рихтер в националната лаборатория Брукхейвън. След решение на Конгреса на САЩ да се замрази проектът за колайдера SSC (Свръхпроводящия суперколайдър), той предлага проект за построяване на обсерватория за космически лъчи – магнитният спектрометър Алфа. Уредът, на стойност 1,5 милиарда долара, е монтиран на Международната космическа станция на 19 май 2011 г.Медицински университет – Варна е първият в страната с учебен сектор по радиофармация, към който е присъединена база за синтез на радиофармацевтици и лаборатория за контрол на качеството на Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия към Университетската болница „Св. Марина“. 


Клиниката е основана през 1965 година към Медицински институт - Варна от доц. д-р Алекси Майсторски, развива се под ръководството на доц. д-р Георги Транулов и от 2003 година неин началник е проф. д-р А. Клисарова. Именно в тази клиника бе изследван първият пациент в България на ПЕТ/КТ на 1 юли 2009 година. На нейната територия в момента работи  първият в България  циклотронен комплекс за производство на FDG (радиоафармацевтика необходим за ПЕТ изследване).