Нов завод за производството на електронна медицинска апаратура предстои да бъде изграден в Пловдив от компанията BTL Industries, която е един от големите производители на медицинско оборудване в света.

 

Инвестицията е в размер от над 20 млн. лв. и ще допринесе за икономическото развитие на региона. BTL е сред световните лидери в разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура.


 

Официалната церемония за първата копка, която ще отбележи началото на строежа, ще бъде на 7 юли с участието представители на Министерство на икономиката, община Пловдив и ръководството на BTL Industries.

 

Очаква се строежът да бъде завършен през първото тримесечие на 2023 г.

 

Новата фабрика, в която ще се произвежда пълното портфолио от съвременна медицинска апаратура на BTL, ще представлява над 25 000 кв. м. застроена площ и ще допринесе за създаването на много нови работни места в региона.

 

Заводът щe бъдe paзпoлoжeн в Изтoчнaтa пpoмишлeнa зoнa, нa тepeн нa бившaтa ĸoжapcĸa фaбpиĸa „Πyлпyдeвa“. B плaнoвeтe e дa ce изгpaдят aвтoмaтизиpaни cĸлaдoвe, poбoтизиpaни cиcтeми зa paзпpeдeлeниe нa cĸлaдoвeтe мeждy paбoтницитe и coлapeн пapĸ. По-голямата част от пpoизвoдcтвoто ще бъде подготвена зa изнoc в над 110 дъpжaви нa 6 ĸoнтинeнтa.

 

BTL Industries стъпва на българския пазар преди 20 години. Производствената ѝ база се намира в Пловдив, където работят над 210 души. BTL разполага и с център за проучвания и разработки в София с 30 служители. Компанията произвежда високотехнологична медицинска апаратура в 3 основни направления – физиотерапия, кардиология и естетична медицина, като продуктите й се предлагат в повече от 120 страни на 6 континента.

 

В края на 2020 г., когато втората вълна от коронавирус бе в разгара си, компанията дари 15 апарата за обдишване на пловдивските болници УМБАЛ „Св. Георги“, МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и МБАЛ „Св. Мина“.

 

В дарението на обща стойност 1 млн. лв., бяха включени и 100 000 респираторни маски от висок клас, които бяха разпределени между лечебните заведения и медицинските центрове в града.