"Страната ни е в предепидемична обстановка, възможно е скоро да бъде обявена национална епидемия", каза пред Дарик радио доцент Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, пише dnes.bg.
 

 

Тя уточни, че към момента, ако има данни за наличие на грипен вирус, става въпрос за новия тип А(H1N1).
 


 

"Епидемията се развива доста бързо, все повече региони се обхващат от тази вълна, достигайки до епидемични стойности.
Възможно е и на национално ниво да достигнат епидемични стойности, които са изчислени на 198 болни на 10 000, като към края на днешния работен ден с корекциите и въвеждането на новите данни заболеваемостта е 141 на 10 000 и страната е в предепидемична зона“, каза доц. Кожухарова.
 

 

Според нея специално за грипа е характерно, че той започва много бързо и обикновено са съчетани симптомите, т.е. няма да има само температура без други явления – общо неразположение, главоболие, в много случаи суха кашлица.
Тази комбинация е сигналът, че трябва да отидем при личния си лекар.
 

 

"Във всички случаи грипът е сериозно заболяване и винаги съм съветвала хората да се обръщат към своя личен лекар, когато имат такива симптоми, защото мнението на лекаря във всички случаи ще бъде по-обективно от нашето лично“, заяви националният консултант.
 

 

Грипна епидемия е обявена в Бургас, Враца, Габрово, Ямбол, общините Варна, Самоков и Ловеч, община Никопол и област Търговище.