Близо 300 души се възползваха от безплатните прегледи във Военномедицинска академия. Те бяха част от три кампании – на лекарите от Отделениетои по дерматология, Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и Катедрата по инфекциозни болести. 

 

Пациентите се консултираха със специалистите за кожни новообразувания, метаболитен синдром и затлъстяване, инфекциозна мононуклеоза и други херпесни инфекции.


 

„Милиони хора по света боледуват от метаболитен синдром. Около 30% от населението в България е със затлъстяване и една немалка част от хората страдат и от метаболитен синдром“. Това заяви в интервю за Puls.bg  д-р Весела Михнева от Клиниката по ендокринология и болести по обмяната, където се проведоха безплатни прегледи за метаболитни нарушения. По думите й, децата също много често страдат от някои от компонентите на метаболитния синдром, които като възрастни ги превръщат в пациенти с редица заболявания, отключващи се с течение на времето. Например захарен диабет тип 2, артериална хипертония и други. 

 

Това са поредните превантивни кампании на лекари от Военномедицинска академия, посветени на различни социалнозначими заболявания. От болницата уточниха, че през месец май предстоят нови безплатни прегледи. Те ще са по проблеми в областта на дерматологията и ендокринологията, като датите ще бъдат обявени допълнително.

NEWS_MORE_BOX

 

Профилактичните прегледи могат да служат като гаранция за добро здравословно състояние. Влошаването на здравето не винаги обаче е придружено от симптоми, които може да бъдат забелязани от самия пациент, категорични са специалистите. По думите им, хората търсят съветите на лекаря едва, когато вече имат проблем. 

 

Много болести могат да се овладеят, ако бъдат диагностицирани навреме, преди да са довели до необратими промени в организма, категорични са специалистите.