Стотици доброволци са оказали безценната помощ на екипите на първа линия в борбата срещу коронавируса във Военномедицинска академия (ВМА) през последните десет месеца.

 

Ръководството на ВМА изказа своята благодарност за огромната им съпричастност, отдаденост, търпение, позитивизъм и разбиране.


 

На 1-ви декември ВМА отбеляза 129-тата годишнина от своето основаване като отдаде почит на медиците, загубили собствения си живот при изпълнение на служебния си дълг.

 

Д-р Ивайло Богомилов от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към ВМА, който отговаря за координацията на доброволците, получи отличие за дейността си от най-голямата доброволческа организация в България – БЧК.

 

Според д-р Богомилов, който се грижи и за пациенти с коронавирус, това е признание за всички доброволци във ВМА, които през последните 10 месеца са създали силна и сплотена общност.

 

Всеки, който желае да стане доброволец във ВМА, може да го заяви на е-mail: dobrovolecvma@gmail.com, като остави своите имена, курс на обучение или професия, телефон и електронна поща за обратна връзка.

 

Военномедицинската академия търси и доброволци готови да дарят кръвна плазма, която да се използва за лечение на болни от коронавирус.

 

Всеки преболедувал Ковид-19, на възраст от 18 до 65 години, може да дари реконвалесцентна плазма и по този начин да помогне на други заразени да живеят.

 

От ВМА посочват, че жалаещите да дарят плазма трябва да имат документирано поне едно от следните доказателства за преболедуване от Ковид-19:

  • Положителен PCR-тест;
  • Положителен серологичен тест (наличие на антитела);
  • Рентгенови данни за COVID-специфична пневмония;
  • Епикриза за проведено болнично лечние на COVID-19 инфекция.

Това означава, че само във ВМА може да се дарява кръвна плазма без задължителен PCR тест, но при наличие на някой от другите документи, удостоверяващи боледуване от Ковид-19. 

 

Дарителите не трябва да имат активна Ковид-инфекция в момента, което може да се удостовери чрез отрицателен РСR-тест и декларация, че са изминали поне 28 дни от излекуването.

 

Нужно е и да са изминали две седмици от приема на медикаменти, назначени по време на боледуването, и дарителят да не е имал контакт с активно болни от Ковид-19 през последните 14 дни.

 

Продължителността на целия процес по снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма отнема около 60-90 минути.

 

На всеки дарител се прави предварителна картотека на място във ВМА и изследване за наличие на антитела, след което се определя удобно за дарителя време, в което да се извърши процедурата по кръводаряване.

 

За повече информация: 02/ 92 25 506