Лечебните заведения в София, в който има обособен ваксинационен пункт, трябва да посочат днес до 12:00 ч. в кои следобедни часове ще организират зелен коридор за имунизация срещу Ковид-19 на пациенти извън първите четири фази на ваксинация.

 

Това са посочили пред БНР представители на Столична регионална здравна инспекция.


 

В двора на столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се намира първият денонощен кабинет за ваксинации в страната.

 

Общинските ДКЦ-та в столицата също се включват в поставянето на ваксини. Списъкът с техните адреси и телефони за връзка е публикуван на страницата на СРЗИ тук.

 

От 22 февруари имунизации срещу Ковид-19 се извършват в пет общински Диагностично-консултативни центъра по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова.

 

Това са поликлиниките: 11. ДКЦ, 12. ДКЦ, 13. ДЦК, 24. ДЦК и 25. ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация.

 

Трите многопрофилни общински болници в София – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ първи от общинските лечебни заведения са се включили в масовата ваксинация.

 

Хората могат да се информират за ваксинационните пунктове в своето населено място от съответната здравна инспекция. Министерството на здравеопазването публикува тук списък с техните телефони за връзка и Интернет страници.

 

Желаещите да се имунизират трябва да носят лична карта. Те ще бъдат прегледани преди да им се постави ваксина. Добре е при възможност да се носят документи от епикризи за придружаващи заболявания.

 

От вчера и личните лекари започнаха ваксинация срещу Ковид-19 на своите пациенти. В процеса ще се включат 4300 общопрактикуващи лекари от цялата страна.

 

Също от вчера 25 мобилни екипа за ваксинация са на разположение на кметовете на малките и отдалечени населени места из цялата страна. Те ще обхванат регионите, в които достъпът на населението до общопрактикуващ лекар е затруднен.

 

По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов необходимите количества от ваксините ще бъдат доставени до всички краища на страната навременно.

 

Регионалните здравни инспекции ще разчитат на МВР при доставката на ваксините до кабинетите на личните лекари в по-отдалечените населени места.

 

През последното денонощие са ваксинирани над 11 700 души, а на близо 28 000 души вече е поставена и втора доза от ваксината.

 

Пациентите с Ковид в болница обаче продължават да се увеличават и са близо 4000, от които 334 са в интензивни отделения.

 

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие са близо 2000 , като положителни са около 14% от всички изследвани проби.