Четирима лекари от София със специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ са заявили готовност да започнат работа в многопрофилната болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев от 1 октомври

 

Това стана ясно след среща между Министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и директора на лечебното заведение д-р Петър Филибев. Болницата в Гоце Делчев изпадна в тежка криза, след като заради несъгласие с управленските решения на предишния ѝ директор д-р Владислав Улевинов 14 лекари подадоха своите оставки. Те се върнаха обратно, след като бе назначен сегашният управител на болницата, рентгенологът д-р Петър Фелибев.


 

Общинската болница в Гоце Делчев стана лечебното заведение с най-голям брой пациенти с Ковид-19 в страната. От началото на пандемията там са хоспитализирани 396 пациенти. Единственият анестезиолог на пълен щат в болницата, д-р Милан Първанов, почина заради усложнения от Ковид-19 в средата на септември. Малко след това другите двама анестезиолози, които работят на половин щат, напуснаха.

 

В момента в инфекциозното отделение там са настанени 24-ма пациенти, а в структурата по вътрешни болести – 11. Няма пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи. От Министерството на здравеопазването уточняват, че на хоспитализираните, при необходимост, е осигурена консултация с анестезиолог-реаниматор, който има сключен договор с болницата. 

 

Бившият управител на болницата, д-р Радойкова, предупреди пред БНР, че ако не се намерят поне двама щатни анестезиолози, ще се задълбочи проблемът с клиничните пътеки. Междувременно стана ясно, че новите случаи на коронавирусна инфекция у нас са 58 за последното денонощие. Най-голям е броят на заболелите в Габрово – 19, от които 16 са учители в училище „Райчо Каролев“. Това става първият случай на клъстерна заразата в учебно заведение у нас.

 

Потвърдените случаи на коронавирус в България към момента са общо 20 055, от които 14 176 са излекувани. 794 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в лечебни заведения, а 41 от тях се намират в интензивни структури. Броят на заболелите досега медицински лица е 1 119. 796 са починалите в България, при които е бил потвърден новият коронавирус, от които седем са за изминалото денонощие. В световен мащаб броят им вече надхвърля 1 млн.