Столичната лекарска колегия (СЛК) на Българския лекарски съюз подкрепя искането на съсловието за оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев. СЛК също подкрепя тезата, че преговорите с Надзорния съвет на Здравната каса са невъзможни. 

 

Преговорният процес за сключване на Националния рамков договор (НРД) 2023-2025 г., заедно с Анекса към настоящия НРД е задължение по закон както на НС на НЗОК, така и на УС на БЛС.


 

“Ние, Управителният съвет на Столичната лекарска колегия, още преди около година и половина по време на текущи преговори за Анекс алармирахме съсловието, че ръководството на НЗОК, в лицето на проф. Петко Салчев подхожда недостатъчно отговорно и пречи на адекватните преговори на страните, от които зависи здравето на всички български граждани”, категорични са от СЛК.

 

“Изразяваме подкрепа към БЛС в желанието му да не допусне вземане на еднолични решения в ущърб на съсловието. Ръководството на БЛС е гарант за спазване на законността в системата на здравеопазването.

 

Вярваме, че не трябва да бъдат пожалени усилия за постигане на най-добрата договореност в името на ползващите и работещите в системата на здравеопазването.

 

Управителният съвет на Столична лекарска колегия на БЛС настоява за незабавни действия от страна на Народното събрание и Министерския съвет”, категорични са от столичната колегия.

 

Водещата причина за отказа на БЛС от преговори с НЗОК са “опитите за прикриване на средства, гласувани от Парламента за здраве”, заяви лекарското съсловие по време на извънреден брифинг в централата си. БЛС е категоричен, че това са пари, които трябва да стигнат до българските лекари и пациенти, вместо.

 

„Тази година, за пореден път, до нас беше изпратено едноличното решение от страна на Надзора на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от гласуваните от Парламента пари за здравна помощ за 2022 година. Това е нарушение на Закона. Той гласи, че Управителният съвет на БЛС и Надзорният съвет на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат разпределени тези средства”, заяви д-р Иван Маджаров по време на брифинга.

 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) следва да предложи прозрачно разпределение по предварително съгласувана Методика на резерва в размер на 171 милиона лева и това да бъде направено съвместно с Българския лекарски съюз (БЛС). За това настояват Пациентските организации “Заедно с теб”.