Студенти по медицина могат да кандидатстват за стипендиантска програма в Мексико.

 

Мексиканските съединени щати обявиха стипендиантска програма на мексиканското правителство за обучение по медицина (специализация) AMEXCID 2023. Мексиканската агенция за сътрудничество и развитие (AMEXCID) за първи път предлага стипендии, специално насочени към студенти в областта на здравеопазването. 


 

„Вярваме, че обмяната на опит между лекарите чужденци и мексиканци, ще допринесе за укрепване на обучението и генериране знания, които водят до здравни специалисти, подготвени за справяне с настоящите предизвикателства във всяка държава“, заявяват от агенцията.

 

Заинтересованите кандидати следва да изпратят необходимите документи за кандидатстване чрез определена платформата, достъпна на сайта на МУ - София, в срок до 30 март 2023 година.

 

Подробна информация и формуляри за стипендията могат да бъдат намерени на сайта на МУ - София. Регистрацията на заявленията трябва да бъде на испански език.

 

Общественото здравеопазване в Мексико функционира чрез системите Instituto Mexicano de Seguro Social (IMSS) и Seguro Popular. Те покриват пациентите за повечето медицински услуги и лекарства с рецепти. Работещите в Мексико се включват автоматично в системата IMSS и приносът им се приспада от заплатата им. Тези, които не са официално наети, могат доброволно да се запишат в системата IMSS, като в този случай ще трябва да плащат годишна вноска.

 

Хората, които не могат да си позволят системата IMSS, трябва да се запишат в системата Seguro Popular. Таксите за системата Seguro Popular се определят по “подвижна” скала в зависимост от дохода на жителя.

 

Въпреки че повечето лекари говорят английски, записването в мексиканската система за обществено здравеопазване може да е предизвикателно, тъй като процедурата за кандидатстване, както и повечето административни стъпки са на испански.

 

Въпреки че общественото здравеопазване в Мексико е сравнително добро, качеството на услугите варира между болниците и пациентите може да имат дълги периоди на чакане за неспешни и специализирани процедури. В повечето мексикански болници работят специалисти, владеещи английски език.

 

Мексико е постигнало универсално здравно покритие и общественото му здравеопазване се използва от повечето граждани. Въпреки това частният сектор се разраства.

 

Референции:

Healthcare in Mexico. Allianz Care - https://www.allianzcare.com/en/support/health-and-wellness/national-healthcare-systems/healthcare-in-mexico.html