Традиционно по това време на годината от Български лекарски съюз (БЛС) дават старт на номинациите за отличията Лекар на годината 2019 г. За девета година съсловната организация ще почете Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври, с официална церемония в навечерието на празника. На нея ще бъдат връчени наградите на Български лекарски съюз за принос в медицината. 


Категориите, в които вече могат да се номинират заслужилите признание медици са: „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината 2019“. 


Изискванията за подаване на предложения за номинации в изброените категории са посочване на категорията, за която предлагате номинация, име на номинирания кандидат и кратка професионална биография на кандидата (особени заслуги в областта на медицината, международни изяви на кандидата (ако има такива) и т. н. ).Предложения ще се събират до 30 септември 2019 г. От Лекарския съюз поясняват, че дружествата по специалности, лечебни заведения и всички, които желаят да номинират свои колеги от цялата страна, могат да го направят на специално създаден за целта електронен адрес – lekarnagodinata2019@blsbg.com. 


„Много са лекарите в България, които заслужават отличие за своята хуманна дейност и е важно те да получат признание от всички нас. Разширяваме възможностите за номиниране, защото колегите от дружествата, отделенията в болниците, а и самите лекари от цялата страна са тези, които могат да излъчат хората, които познават и заслужават“, каза  д-р Иван Маджаров.


През 2018 г. високото отличие „Лекар на годината“ отиде при акад. Дамян Дамянов - автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни научни издания. Наградата му бе присъдена за издаването на 23-томното ръководство по хирургия под негова редакция.