Безплатни телефонни консултации със специалист за рак на маточната шийка стартира от 21-ви януари Националната пациентска организация.

 

Пациентски консултант ще предоставя на телефон 0800 14 515 информация за рака на маточната шийка, в това число за неговата превенция, различните видове профилактика, начините за проследяване, диагностициране и др.


 

Всички желаещи могат да зададат своите въпроси всеки делничен ден от 9.00 до 18.00 ч.

 

Ракът на маточната шийка е второто по честота заболяване в България, което засяга женските полови органи. Всяка година от него заболяват около 1300 жени, а 40 губят живота си от този вид рак всеки месец.

 

Най-честата причина за рака на маточната шийка е човешкият папиломен вирус.

 

Ракът на маточната шийка е сред малкото онкологични заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени и напълно излекувани при ранно диагностициране. Само около 40% от жените в България обаче успяват да бъдат диагностицирани в ранен стадий.

 

Рискът от развиване на заболяването може да бъде намален чрез редовни скринингови тестове за рак на маточната шийка, познаване на симптомите и навременно търсене на медицинска помощ, ако бъдат установени такива.

 

В България заболяването се среща най-често сред жените на възраст 30-44 години. Въпреки растящата смъртност, все още липсва скринингова програма и регистър на раково болните.

 

Около 10% от подлежащите на имунизация момичета имат поставена ваксина срещу човешкия папилома вирус. Ваксината е безплатна и може да се постави от личния лекар.

 

За жените, които пушат, е два пъти по-вероятно да развият цервикален карцином. При ранно откриване на тумора, докато не е навлязъл в дълбоките слоеве на органа, той може да бъде радикално излекуван с операция.

 

На безплатната телефонна линия 0800 14 515, освен консултации за рак на маточната шийка, пациенти с хронични заболявания могат да получат подкрепа от медицински специалисти в областта на COVID-19, ваксините срещу COVID-19, на диабет, на онкологични и кардиологични заболявания, както и консултации с психолог.