В УМБАЛ „Александровска“ от 8 февруари започва нова програма за консултиране, долекуване и рехабилитация на хора, които са преболедували Ковид-19.

 

Инициативата, която носи името ПостКовид програма, ще бъде представена днес от 11.00 часа в залата на Клиниката по нервни болести с участието на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.


 

Тя предвижда безплатни прегледи и консултации за хора, които са прекарали инфекцията – със симптоми или безсимптомно, независимо от това дали имат тест, който да потвърждава, че са имали коронавирусна инфекция.

 

Прегледите ще стартират от 8 февруари след предварително записване на час на телефонен номер 02/9230467. Те ще се извършват от екип от специалисти по пулмология, кардиология, нефрология, неврология и психиатрия.

 

При необходимост ще бъдат извършвани по-задълбочени изследвания и ще бъде назначена подходяща терапия за лечение на дълготрайните и широкоспектърни постКовид състояния.

 

Наскоро Световната здравна организация (СЗО) подчерта необходимостта да се предоставят последващи здравни грижи за хората с Ковид, и то не само за потвърдените случаи, но и за тези със съмнение за заболяването.

 

Последващата здравна грижа е необходима заради наличие на трайни симптоми на влошено здраве в периода след преболедуване при някои хора.

 

Това състояние обикновено се нарича „продължителен Ковид“ или „постКовид“. При него след преболедуване дълго време се наблюдават симптоми като силна умора, постоянна кашлица или неспособност да се правят физически упражнения.

 

В края на 2020 г. СЗО публикува насоки за рехабилитация и възстановяване след тежко преболедуване от Ковид-19.

 

Програмата за долекуване и рехабилитация след Ковид-19 на Александровска болница е била разработена съвместно с Национален комплекс „Специализирани болници за рехабилитация“.

 

Това ще позволи на пациенти, преминали през болницата, да продължат възстановяването си в някои от следните санаториуми при необходимост: Баните Смолян, Банкя, Баня Карлово, Велинград, Вършец, Кюстендил, Момин проход, Наречен, Овча купел, Павел баня, Сандански, Хисаря, Поморие.

 

По време на престоя си в тях, при нужда пациентите ще бъдат проследявани и консултирани от лекари на Александровска болница онлайн и посредством възможностите на телемедицината.