Национална кампания срещу туберкулозата стартира в страната. Тя ще се проведе в периода 12-16 март. Във всички лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза на областните градове ще се проведат безплатни прегледи.  

 

Поводът за инициативата е Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март. Тази година той ще бъде под надслова „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“.


 

На сайта на Министерство на здравеопазването има списък с болниците в страната, в които ще има „Дни на отворените врати“. Те ще проведат скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На някои от пациентите могат да бъдат направени допълнителни прегледи или изследвания, ако се наложи.  

 

От здравно министерство отчитат, че има намаляване на заболеваемостта от туберкулоза през последните няколко години. От 39.1 на 100 000 души население през 2006 г., броят на болните е достигнал до 21.3 на 100 000 през 2016 г. Тези цифри се дължат както на мерки за превенция и контрол, така и на работата на медиаторите в най-рисковите групи. 

 

Кампанията се осъществява за поредна година. За периода 2009 г. – 2017 г. тя е успяла да обхване 102 979 души. От тях 1 122 лица са били с туберкулоза и са насочени за лечение при специалисти. Други 3 992 са насочени за химиопрофилактика след открита латентна туберкулозна инфекция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

10, 4 млн. души по света са се разболели от туберкулоза през 2016 г., а 1,8 милиона са починали от болестта. Статистиката на Световната здравна организация показва, че около 3 млн. души нямат достъп до здравни грижи заради крайна бедност или живот в най-уязвимите групи. Това най-често са мигранти и хора, които търсят убежище, такива, които употребяват алкохол,  проституиращи, маргинализирани възрастни хора, жени и деца.

 

В световен мащаб дневно над 4 500 лица загубват живота си от болестта. Появата на мултирезистентна туберкулоза представлява сериозна заплаха за здравето и би могла да увеличи риска, постигнат в борбата срещу заболяването, предупреждават от Световната здравна организация


Ако бъде открита навреме, туберкулозата е лечимо заболяване. У нас диагностиката, лечението и профилактиката  са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.