На пресконференция в Министерството на здравеопазването бе съобщено, че през 2009 кръводарители са станали 35016 души.

 

Относителният дял на безвъзмездните кръводарители е 97%. От тях близо три четвърти са мъже. 86% от всички безвъзмездни кръводарители са от градовете.

 


През 2009 година по време на студентските кампании кръв са дарили 1276 студенти, с 276 повече от 2008 г.

 

За пръв път през последните 20 години се наблюдава ръст на кръводаряванията. Тенденцията е за увеличаване на даряванията от страна на млади хора между 18 и 30 години.

 

На 22 март стартира Националната кампания за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, която ще продължи до 14 юни.

 

Инициативата е на Националния център по трансфузиология и хематология и се провежда със съдействието на Столична Община, Българския червен кръст, студентски и неправителствени организации.

 

Първата част на кампанията е под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот от себе си”. Тя ще се проведе на Цветница, 28 март, във временните пунктове пред по-големите православни храмове в столицата – „Св. Александър Невски”, „Св. Неделя”, „Св. Седмочисленици” и т.н.

 

Втората част от инициативата е „Бъди силен! Дари кръв!”, която е насочена към студентите и учениците, навършили 18 години. В рамките на студентската пролетна кампания са планирани 55 акции за кръводаряване в столичните училища.

 

Кампанията ще завърши на 14 юни – световният ден на безвъзмездния кръводарител.