Мобилното приложение на НЗОК, което ще известява пациентите за извършените и отчетените им към Здравната каса медицински дейности, стартира от днес.

 

Освен да донесе по-голяма информираност на пациентите, целта на приложението е да донесе и по-голяма прозрачност в здравния сектор и да прекрати отчитането на неизвършена дейност.


 

Приложението ще изпраща уведомление на здравноосигуреното лице при всяка промяна в пациентското досие, като извършени медицински дейности или изписване на лекарства, която е отчетена от договорните партньори на НЗОК.

 

Уведомление ще бъде изпращано и в случай на прекратяване на договора с НЗОК на избрания от пациентите личен лекар.

 

Според здравния министър д-р Стойчо Кацаров приложението ще има превантивна роля, защото от засиления контрол ще спечелят не само пациентите, но и добрите лекари.

 

“Приложението за известяване от НЗОК на пациентите за извършени дейности е стъпка в правилната посока. Много настоявах това да се случи заради масовия спорт, който се очерта – да се отчита неизвършена дейност. За съжаление, НЗОК няма ресурс да изконтролира този процес. Контролът не може да се осъществи без помощта на потребителите“, коментира той по време на а пресконференция, на която беше обявено мобилно приложение за известяване от НЗОК на пациентите за извършени дейности.

 

Системата има две функционалности за получаване на известия – при промяна на информацията в досието на пациента и нотификация за промяна, свързана с личния лекар.

 

Според здравния министър стъпката е в добра посока, но много плаха. По думите му, за да бъде ефективно приложението, е необходимо информацията за отчетена дейност да се получава веднага след регистрирането ѝ.

 

„Трябва да има възможност чрез приложението гражданите да подават сигнал, че дейността не е извършена, за да бъде направена проверка. Необходимо е и да се осигури възможност потребителите да се регистрират по-лесно в системата. След месец тези функции трябва да бъдат достъпни. Това ще направи контрола много по-ефективен“, допълни той.

 

От 6 юли всеки здравноосигурен може да си инсталира приложението, след идентификация чрез уникален код за достъп на НЗОК, персонален идентификационен код на НАП или електронен подпис.

 

Приложението може да се инсталира на устройства с iOS и Android, а инструкции за инсталирането му са публикувани на сайта на НЗОК.