В рамките на Европейската седмица за изследване за ХИВ, 22-29 ноември 2013 г. ще се проведе кампанията: „& Аз знам…своя ХИВ статус”, чието начало постави пресконференция в в Пресклуб БТА на 22 ноември. 
 
Организатори на инициативата са Национална пациентска организация, Ротаракт клуб София - Тангра, Фондация „Надежда срещу СПИН”, Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве и Сдружение „Здраве без граници”. 
 
В пресконференцията взеха участие: 
  • д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация; 
  • г-н Владимир Венциславов, паст президент на Ротаракт клуб София - Тангра; 
  • г-н Милен Чавров, председател на Фондация „Надежда срещу СПИН”; 
  • г-н Венцислав Кирков, програмен мениджър на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. 
 
Организаторите представиха планираните активности, в рамките на кампанията, част от които са:
 
  • Анкета сред ученици
Ротаракт клуб, посредством своите младежки структури, ще проведе анкета сред ученици, с цел установяване на знанията на подрастващите относно ХИВ/СПИН. Анкетата ще се провежда до края на 2013 г., а резултатите ще бъдат оповестени в началото на 2014 г.
  • Поредица от събития в столични клубове 
Обучени промоутъри ще раздават презервативи и информационни материали за това как хората могат да се предпазят от заразяване с ХИВ, къде могат да се изследват и консултират безплатно и анонимно. Събитията ще се проведат на 22, 23, 29 и 30 ноември 2013 г.
  • Онлайн и телефонни консултации
В най-популярните сайтове за запознанства у нас, на специално създадени за целта профили, всички желаещи ще могат да получат информация и консултация относно ХИВ/СПИН и други заболявания, предавани по сексуален път. На пациентската линия на НПО (0700 10 515) всички желаещи ще могат да зададат своите въпроси, свързани със заболяванията, предавани по полов път, като медицинските консултанти ще насърчават хората да се изследват и предпазват.
  • Безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ
Всички желаещи ще бъдат насочвани за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ към Центъра за сексуално здраве на сдружение „Здраве без граници” на адрес: ул. „Цар Самуил” №111. Консултациите ще се извършват всеки делничен ден от 9:00 до 17:00 часа. 
  • Пилотна скринингова акция за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ в две малки населени места
Акцията ще се състои на 29 ноември 2013 г. Продиктувана е от факта, че в по-малките населени места липсва достъп до нископраговата услуга за анонимно и безплатно изследване.