На специална пресконференция в столичната Специализирана болница за активно лечение по детски болести олимпийският шампион Румяна Нейкова и известният водещ Ники Кънчев дадоха старт на информационната кампания „Най-големи герои са най-малките“, организирана от фондация „Нашите недоносени деца“.

 

Целта на кампанията е да постави във фокуса на общественото внимание нуждата от специални грижи за недоносените деца.


 

Всяко десето бебе в България се ражда недоносено.

 

Все още темата не се дискутира в българското обществото и често родителите на новородените се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа.

 

На пресконференцията присъстваха и водещи неонатолози, които очертаха основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца, а именно липсата на достатъчно специалисти в неонатологичните отделения, нуждата от високотехнологична апаратура и медикаменти, рехабилитацията след излизане от болницата.

 

Поради ранното си раждане, недоносените бебета не са напълно развити и имат незрели органи и системи. Имунната система на недоносените деца е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални.

NEWS_MORE_BOX

 

Тъй като белите дробове са недоразвити, при недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени.

 

„Усложненията при недоносените деца не са малко, поради неразвитостта на органите им. Нищо не завършва с изписването на детето от неонатологичното отделение – децата имат респираторни усложнения, развиват ретинопатии и имат нужда от рехабилитация. Остър проблем сега е, че няма достъп до рехабилитационни грижи в страната.

 

Има региони, в които родителите имат големи транспортни разходи за грижата за децата. Това, което целим, е в цялата страна да има необходимите условия и ресурси, за да могат всички деца от всички региони да имат еднакъв достъп до рехабилитация. В момента се работи по Национална програма за грижа на недоносените деца, която в рамките на около 2 месеца трябва да бъде финализирана – тя ще обхваща няколко етапа, включително обучение на специалисти, което да доведе до много добри крайни резултати”, изтъкна доц. Ралица Георгиева, началник на отделението по неонатология на МБАЛ по детски болести – София.

 

В инициативата, освен известните българи, се включват компании и медии, чрез които посланията да достигнат до широката общественост.

 

Съществена част от кампанията е походът „Най-големи герои са най-малките“, който ще се проведе на 17 май в Борисовата градина. Той ще започне от 11:00 часа при езерото „Ариана“ и ще продължи към Лятната сцена, където ще има арт ателиета и изпълнения на детски формации.

 

Всеки може да се включи в кампанията като хареса Фейсбук страницата „Недоносени бебета”.

 

 

Данни, статистика, проблеми на недоносените деца

 

 

  • Преждевременно роденото бебе може да тежи от около 600 до 2500 г, като има случаи и на оцелели деца с тегло под 500 грама. Дължината е от 35 до 45 см.
  • Продължителността на пребиваване в кувьоз зависи от индивидуалните особености на детето, като всички медицински манипулации се извършват в кувьоза. Средната продължителност на периода за адаптация с обкръжаващата среда при недоносените деца е 1-2 месеца.
  • При недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. При децата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища. Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение.
  • Голяма част от недоносените деца, особено тези родени под 1500 г страдат от мозъчни нарушения (кръвоизливи(, които в дългосрочен аспект могат да доведат до детска церебрална парализа, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие.
  • Имунната система на недоносените деца е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални.
  • Голяма част от преждевременно родените деца са застрашени от зрителни проблеми и в частност ретинопатия. Погрешно е схващането, че развитието на ретинопатия е свързано с престоя в кувьоз. Всъщност причината е в незрялостта на кръвоносните съдове и системи на бебето, а основния рисков фактор е изключително ниското тегло под 1500 г и раждане преди 32 гестационна седмица. Ако не се лекува навреме, ретинопатията може да доведе до ослепяване. За съжаление, България е една от малкото страни, в която все още няма работеща програма срещу ретинопатия.