„Многоликата човешка същност” - това е името на изложба, която включва 23 картини, нарисувани от хора с психични заболявания. Картините са плод на провежданата арттерапия в психиатричните клиники на УМБАЛ „Александровска“ и Държавната психиатрична болница, Раднево.

 

 


Инициативата се реализира от Национална пациентска организация с подкрепата на АстраЗенека България и цели да насочи общественото внимание към проблемите на хората с психични заболявания у нас и към маргинализацията, на която ежедневно са подложени.

 


Според изследване на Национален център по здравна информация за 2009 г. близо 160 000 българи страдат от психични и поведенчески разстройства. Статистиката при децата е още по-стряскаща - над 20% от децата в България имат нужда от психиатрична помощ.

 


Представата в обществото за хората с психични заболявания и за живота им, води до отхвърляне, затруднено общуване и изолация. Изложбата „Многоликата човешка същност” цели да отреди нужното място на тези хора, да им даде шанс да водят пълноценен живот и да намали усещането им за изолация и откъснатост.Каузата е подкрепена и от старта на един нов проект на Сдружение „Общество Адаптация, реализиран отново със съдействието на АстраЗенека България. Специализираният сайт www.psihiatri.bg представлява интернет базиран каталог, който дава възможност на хората с психични заболявания и техните близки да получат пълна информация за практикуващите в областта на психиатрията здравни специалисти в България, за техните квалификации и компетенции, за направленията, в които специализират. Предоставяйки необходимите координати за връзка със специалистите, сайтът дава възможност за осъществяване на връзка между лекар и нуждаещ от помощ (потребител на психично здраве) и за получаване на компетентна и навременна информация относно заболяванията и възможностите за лечението им в страната.


Всички желаещи могат да посетят изложбата от 10 до 17 октомври в столичната галерия „Анима“, ул. „Любен Каравелов“ 58.
 

 

Puls.bg. е медиен партньор на събитието.