За десета поредна година България се включва в Европейската имунизационна седмица (23-29 април). Тази година нейният слоган е „Ваксините действат, за да защитят вас и хората около вас от сериозни заболявания“, като фокусът й е насочен към имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица и премахването на имунизационните „джобове“. 
 

„Ваксините осигуряват лична защита срещу опасни болести. Когато ние и хората от нашата общност сме с изграден имунитет към дадено заболяване, то не може да се разпространява лесно. Заедно, ние предпазваме тези, които не могат да бъдат имунизирани (бебета, възрастни хора със здравословни проблеми и отслабена имунна система) от вирусите или бактериите, причиняващи ваксинопредотвратимо заболяване”, припомнят от Министерство на здравеопазването и уточняват, че всеки човек може да бъде предпазен от ваксинопредотвратимо заболяване и с имунизирането си да допринесе за предпазването на околните. 

 


Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит). Достигането и поддържането на висок имунизационен обхват (>95%) е много важно, като спадането му под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпространение на съответната инфекциозна болест.

 

Всяка година Световната здравна организация, здравните власти и медицинското съсловие по света организират различни мероприятия за Европейската имунизационна седмица, като основната им цел е популяризиране на ползите от ваксините сред населението и повишаване на имунизационния обхват в страните. Успехът на инициативата означава и напредък по постигането на Глобалните цели за устойчиво развитие 2030 на ООН, в това число и постигането на добро здраве.

 

Ето няколко мита и факти за имунизацията:

 

Мит 1: Детските болести, срещу които съществува ваксина, са просто неприятна част от живота, която трябва да приемем

 

• Болестите, срещу които съществува ваксина, са предотвратими и не са просто част от живота.

 

• Болестите, срещу които съществува ваксина, са сериозни и могат да доведат до сериозни усложнения както при децата, така и при възрастните, в т.ч. пневмония, енцефалит, слепота, диария, ушна инфекция, синдром на вродената рубеола и дори летален изход.

 

Мит 2: Комбинираната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш и ваксината срещу детски паралич могат да причинят синдром на внезапната детска смърт


• Няма причинна връзка между поставянето на ваксините и внезапната детска смърт.

 

• Тези ваксини обаче се поставят във възраст, когато бебетата могат да развият синдрома на внезапната детска смърт (СВДС).

 

NEWS_MORE_BOX

 

Мит 3: Болестите няма да се разпространяват, ако просто поддържаме добра хигиена


• Много инфекции могат да се разпространят, без значение колко добре се грижим за личната си хигиена.


• С други думи, съобщените смъртни случаи, причинени от СВДС, съвпадат с периода на ваксинация и биха настъпили дори ако не е
била поставена ваксина.


• Тези страдания могат да бъдат предотвратени с помощта на ваксини.


Ако децата не бъдат ваксинирани срещу тези заболявания, те стават ненужно уязвими.


• Ваксините са по-евтини от другите мерки за ограничаване на епидемиите.