В дните между 14 май и 17 май 2022 г. Асоциацията за инсулт и афазия в България стартира информационна кампания за превенция на аполоплектичния удар (инсулта). 

 

На метростанциите “Сердика” и “Национален дворец на културата” доброволци ще запознаят преминаващите с разработено виртуално приложение, което помага за определянето степента на риск от инсулт както за собственика на мобилното устройство, така и за негов близък. Необходимо е попълването на поредица от тестови въпроси. 


 

От Асоциацията за инсулт и афазия се обръщат с апел към всички българи “да отделят няколко минути, за да изтеглят и да се запознаят с приложението, за да се предотврати инсулт и да се спаси човешки живот”.

 

Данни за инсулта

 

Според статистиката, един от всеки петима европейци е с високо кръвно налягане, което не се лекува или наблюдава правилно и е най-сериозният рисков фактор за инсулт. 

 

Една от основните цели на Европейския план за борба с инсулта е да се намали броят на инсултите с 10 на сто до 2030 година. Според Асоциацията за инсулт и афазия това може да се постигне с правилна превенция. 

 

Като първична профилактика на инсулт те препоръчват здравословна диета с минимално количество животински мазнини и сол, мобилен начин на живот, избягване на остри стресови ситуации и липса на лоши навици. 

 

Превенцията на първични и рецидивиращи инсулти се насърчава чрез ефективно лечение на сърдечносъдова патология  - корекция на кръвното налягане, лечение на исхемична болест на сърцето и др., коментират експертите. 

 

Бъдещите разходи за лечение на инсулт в Европа могат да се увеличат до 86 милиарда евро през 2040 г., ако страните не успеят да инвестират в превенция, лечение и рехабилитация на инсулт. Проучването е поръчано от Алианса за борба с инсулта в Европа (SAFE) и е извършено от екип по здравна икономика в Оксфордския университет, Англия, преди Covid-19.

 

Според изследването през 2015 г. в България са регистрирани 101 055 инсулта или 817,4 на 100 000 жители. Смъртност през 2015 г. е била 22 061 смъртни случая поради инсулт/година или 153,7 смъртни случая на 100 000 жители. За сведение от данни на НСИ, през 2020 година в България са регистрирани 317,4 смъртни случая на 100 000 жители по причина мозъчно-съдови болести, тоест за 5 години смъртните случаи след инсулт са се удвоили.