До края на днешния ден, 20-ти януари, 2022 г., или най-късно до утре, 21-ви януари, 2022 г., се очаква да излезе новата заповед на Столичната регионалната здравна инспекция за въвеждане на ограничителни мерки срещу разпространението на Covid-19. Софийският областен щаб ще обсъжда евентуалното временно ограничаване при работата на обектите със значение за общественото здраве, заведения за хранене и развлечения. Това обяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

От 24-ти януари, 2022 г. (понеделник) учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези в 7-ми, 10-ти и 12-ти ще се обучават присъствено.


 

„Трябва да се въведе ротационния принцип на обучение на учениците след 4-ти клас, учениците от 5-ти, 6-ти, 7-ми, 8-ми, 9-ти и 11-ти клас да преминат в електронна среда към момента до настъпването на тази междусрочна ваканция, която вече беше обявена“, каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Междусрочната ваканция, която по график е само един ден, 1-ви февруари, тази учебна година ще е удължена от 31-ви януари до 4-ти февруари. Предстои министърът на образованието Николай Денков да подпише заповедта за удължаване. Повечето дни се дават заради натрупаната умора при учители и ученици и за да се преодолее пика на настоящата ковид вълна.

 

От понеделник обектите за обществено развлечение и хранене ще работят с променено работно време до 22:00 часа. Допускането до тях ще се случва само при предварително представяне на “зелен сертификат”.

„Ограничаване на 50% в капацитета - и като работна площ, и като лица, заети в обектите, които са със значение за общественото здраве – заведения за хранене, за развлечения, по смисъла на чл. 124 от закона за туризма“, обясни още доц. Кунчев. 

 

Мерките, които ще се въведат в София, са съобразени с трети етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията.

 

Според официалните данни, вписани в плана, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването, третият етап предполага промени за работодателите. Те са задължително въвеждане на дистанционна форма на работа и наличие на “зелен сертификат”, учестяване графика за движение на транспортните средства от градския транспорт, при възможност и след анализ.

 

Гражданите и бизнесът ще бъдат запознати няколко дни по-рано с мерките, които ще бъдат въведени на областно ниво, за да имат предвидимост и яснота.   

 

Граничният контрол ще се определя спрямо приложимите в Европейския съюз регламенти и изисквания, приложимото българско законодателство, в съответствие със зонирането по нива и степен на развитие на епидемичната обстановка в държавите. За целта изискванията се определят със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова. 

 

Благоевград, Бургас, София-област, Перник, Видин, Стара Загора и Пловдив са областите с най-висока заболеваемост, където също предстои въвеждането на мерки.

 

Към момента не се въвеждат мерки на национално ниво, тъй като показателите, които се следят, са различни в отделните региони на страната. Пример доц. Кунчев даде със заболяемостта, която варира от 250-300 на 100 хил. души население в област Кърджали до 1300-1400 на 100 хил. в областите Благоевград и София.