Като абсолютен медицински пробив бе определено миниатюрното 3d сърце, което израелски учени създадоха от човешка тъкан и клетки на пациент. Органът с размери на заешко сърце, е принтиран за три часа, като за първи път се използват човешки клетки - до сега биопринтирането е било възможно само със синтетична тъкан.


Постижението на учените от Израел дава големи надежди на лабораториите, че в бъдеще 3d технологията ще може да бъде прилагана и при хора. Предизвикателството пред изследователите засега е да научат биопринтираното сърце да „работи“, защото на този етап от експеримента клетките извършват контракции, но действията им не са синхронизирани.


„Трудно е да се постигне абсолютната архитектура на един орган. Това са опростени варианти на сложните органи, които ние притежаваме. Комплексността тепърва идва на дневен ред, а кръвоносните съдове ще бъдат предизвикателство за всички. Те са основен източник на хранителни вещества и кислород и позволяват да съществуват големи тъканни структури“, сподели в студиото на Bloomberg TV Bulgaria Спас Керимов, основател на компанията Printivo, която се занивама с 3d принтиране на човешки тъкани.Израелските учени са създали един много добре васкулизиран патч на човешко сърце, подчерта той. „Самата сърдечна тъкан има още ниво на комплексност, защото съдържа електростимулираща система. Функцията на сърцето тепърва ще бъде обект на регеренативната система и биопринтирането“, допълни Керимов. Екипът, създал сърцето, е използвал два вида биомастила – едното е свързано със сърдечни клетки, а другото – с клетки за основните кръвоносни съдове.


„Целта не биопринтирането и регеренативната медицина не е само моментното разрешаване на проблемите в сърдечната и други патологии. Погледът трябва да е в перспектива. Стремежът на всички учени е да създадат истински функциониращ орган, без да се придържат към сегашните състояния“, обясни Спас Керимов и допълни, че когато една цивилизация започне да принтира органите си, би трябвало и морално и етично идеалите да бъдат по-високи.

 

Целия разговор може да проследите във видео материала