Лекари в УМБАЛ „Св. Анна“-София бяха обект на брутална агресия, през тази нощ, съобщиха от лечебното заведение. Около 4 часа сутринта в Клиника по хирургия е викната за консултация лекар от Клиника по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (КАИЛ) на болницата. Консултацията се налага заради лечението на тежко болен  пациент.


В това време друг пациент, който е приет в УМБАЛ „Св.Анна“-София за планова операция, започва да вилнее в коридора на Първо отделение на Клиника по хирургия. Удря, блъска, души и обижда лекари и сестри. Размахва и белезници и заплашва с арест. Предварително е сложил на камерите гумени ръкавици (на снимката), с цел да предотврати видеозаснемането. Чупи и врата на клиниката.


Пострадалите лекари и сестри са с физически травми и в психически шок. „Подадено е оплакване и тече разследване. Ръководството на УМБАЛ „Св. Анна“- София" категорично застава зад лекарите работещи в болницата и вярва, че спрямо виновникът ще бъде приложена цялата сила на законите в Република България“, пишат още от администрацията на болницата.Малко след инцидента от пациентски организации „Заедно с теб“ категорично осъдиха насилието и бруталната агресия  над лекари и сестри тази нощ  в УМБАЛ „Св. Анна“ - София.


„Обръщаме се към пациентите да не влизат в саморазправа и нападение над лекари и сестри. Ако не са доволни или считат, че правата са им нарушени, пациентите и близките им трябва да се обръщат с жалби към Министерство на здравеопазването и към правозащитните пациентски организации“, пишат от организациите в открита позиция.