Над 2,7 млн. електронни рецепти са издадени от стартирането на централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти на 6 февруари 2021 г. Средно на ден за посочения период са били издавани по около 50 000 рецепти, като от началото на юли се наблюдава тенденция към увеличение до 80 000 рецепти на ден.

 

До този момент аптеки са отказали да изпълнят 53 електронни рецепти, показват още данните, публикувани от „Информационно обслужване“ АД. Над 2,4 млн. са напълно или частично изпълнените рецепти в аптечната мрежа, което е около 90% от общия брой издадени е-рецепти. Електронизирането на процеса има за цел да намали риска от неправилно отпускане на лекарства и да облекчи пациентите, общопрактикуващите лекари и аптеките.


 

При издаването на електронната рецепта лекарят попълва информацията в здравното досие на пациента. Електронните рецепти се изпращат по интернет до НЗОК в момента на написването им, което прави възможно контролът по отпускане на медикаменти да се следи в реално време. Издават се за лекарства, заплащани напълно или частично от Здравната каса. На този етап няма изискване да се издават електронни рецепти за медикаменти, заплащани изцяло от пациента.

 

Лекарите, които са издали електронна рецепта досега, са над 4500, а към системата успешно са се свързали около 2500 аптеки от цялата страна. Над 3300 аптеки изпълняват предписаните по електронен път рецепти.

 

За да се намалят злоупотребите с изписване на лекарства, прегледи и фиктивни хоспитализации, НЗОК пусна наскоро мобилно приложение, което ще информира здравноосигурените за всички промени, които се въвеждат в здравното им досие.

 

Чрез приложението всеки пациент може да получава информация за причислените му дейности по Здравна каса, изписани лекарства или прекратен договор с личния лекар. При нарушения ще могат да се подават сигнали по телефон или електронна поща.

 

От февруари насам личните лекари са издали и над 104 000 електронни направления. Най-активни в издаването на е-направление са общопрактикуващите лекари от София, Пловдив, Бургас и Варна. Близо 90 000 са пациентите, които са получили досега електронен вариант на направлението.

 

От юли рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства също преминаха в изцяло електронен вариант.