Инсултите и сърдечносъдовите заболявания са причина за две трети от случаите на смърт в България или 66%, показват данни на Евростат в навечерието на Световния ден на сърцето. Това не за първи път маркира водещото ни място в тази черна класация. Този процент е два пъти по-висок, например, в сравнение с този на Португалия. 

 

Повече от един на два от всички смъртни случаи (59%) в Румъния са станали заради сърдечносъдови проблеми. В Латвия процентът е 57, следват държавите Литва с 56%, Естония с 53%, а Унгария – 50%. 
 
За разлика от това заболяванията на кръвоносната система, сърдечносъдовите представляват една четвърт или по-малко от всички причини за смърт в Дания (24%) и Франция – 25%, както и по-малко от три четвърти в Обединеното кралство (27%), Холандия (28%), Белгия (29%), Ирландия и Испания (общо 30%), Люксембург и Португалия (общо 31%). 


 

Съотношението на смъртни случаи, причинени от заболявания на кръвоносната система, в страните-членки на ЕС през 2014 г. 

 

 

Източник: Евростат

 

Сърдечносъдовите заболявания и инсулти са основните виновници за смъртта на 1,833 милиона хора в Европейския съюз (ЕС) през 2014 г. Това прави повече от три четвърти от всичките смъртни случаи в ЕС. 

 

Данните показват, че жените са по-голямата рискова група. При нежния пол има 994 600 смъртни случая, докато при мъжете те са 838 100 за горепосочената година. Фаталните сърдечни заболявания и инсулти са вероятната причина за 40% от всички смъртни случаи при населението в ЕС на възраст от 65 и повече години, както и за половината от по-младото поколение (под 65 г.).  

 

Сърдечните удари са сред най-сериозните сърдечни заболявания в ЕС и водят до фатален изход при почти 623 100 души. Тази цифра е равна на 34% от всички смъртни случаи, причинени от заболявания на кръвоносната система. В сравнение, инсултите са погубили близо 422 00 души или 23%. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Заради заболявания на кръвоносната система са загинали повече жени, отколкото мъже в страните-членки на Европейския съюз, сочи още статистиката на Евростат. В Словения те са причина за смърт в 60% от случаите, в Естония – 59%, Латвия, Литва и Австрия (общо 58%), показва още проучването на Евростат. 

 

Всяка година 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Глобалната кампания има за цел да информира повече хора по света за сърдечните заболявания, рисковете, които крият и начините за превенция