Остава забраната за износ на определени лекарствени продукти за лечение на заболявания със социалнозначим характер - диабет, шизофрения и злокачествени заболявания. Тя бе въведена на 30 април със заповед на министъра на здравеопазването, защото недостигът на тези медикаменти на пазара може да застраши живота и здравето на значителен брой пациенти в България.


„Неспазването или прекъсването на назначената на тези пациенти терапия ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им, а промяната в терапията може да бъде извършена само след допълнителни лабораторни тестове и необходимост от посещение при лекар, което в условията на извънредното положение, свързано с COVID-19, създава допълнителен риск за тези пациенти. Още повече, че пациентите, които страдат от онкологични заболявания и диабет, спадат към рисковите категории пациенти по информация на Световната здравна организация съгласно събраните данни за заболяването COVID-19“, се казва в заповедта на здравния министър.


Забранен е и износът на определени продукти, съдържащи етанол. Продуктите, съдържащи етилов алкохол (Ethanol), са широко използвани за дезинфекция за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта и за опазване живота и здравето на гражданите и медицинските специалисти. Търсенето на такива продукти е значително повишено след обявяването на извънредното положение в България, като продължава да нараства и в момента.Забраната за износ на посочените в заповедта лекарствени продукти е в сила до отмяна на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и Решение на Народното събрание от 3 април 2020 г. за удължаване на срока на обявеното извънредно положение.


В същото време от Комисията за защита на потребителите съобщиха, че от началото на извънредното положение са извършили над 1 000 тематични проверки – сред тях са както за предлагането на лични предпазни средства и дезинфектанти, така и за продажба лекарства по интернет, отпускани по лекарско предписание.


Голям дял в настоящата ситуация на изолация заема онлайн поръчването на храна, както от ресторантите, така и като директна доставка от магазини на хранителни продукти за вкъщи, уточни председателят на комисията Димитър Маргаритов пред БНР.