Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което засяга близо 500 българи, 180 от които са в остра фаза на заболяването и се нуждаят от белодробна трансплантация.

 

По повод Световния ден на пулмоналната хипертония, 5 май, 15 любители на спорта ще се включат в спортното събитие „Дари дъх“, посветено на заболяването.


 

Събитието ще се проведе на 15 май, събота, от 10:00 часа във фитнес „Спартак“ в София и ще се води от кондиционния треньор Стефан Терзийски, съобщават от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

 

Стефан Терзийски е магистър в специалност „Фитнес, спорт, здраве“, треньор по баскетбол и има педагогическо образование. Специализирал е диететика във Франция, където се подготвя и за кондиционен треньор на елитни спортисти.

 

Пулмоналната хипертония е позната още като „болестта на сините устни“ заради кислородната недостатъчност, която предизвиква. Тя е причина много от хората с това заболяване да нямат възможност за активен социален живот.

 

Много от хората с пулмонална хипертония изпитват недостиг на въздух при всяко движение, а спортуването и изкачването на стълби е сериозно предизвикателство за тях.

 

Пациентите с рядката болест са приковани към кислородните си концентратори.

 

Спортното събитие „Дари дъх“ включва високоинтензивна интервална тренировка, която освен повишаване на пулса, повишава нивата на някои ключови хормони на човека – тестостерона, хормона на растежа и др., което от своя страна създава условия за изгаряне на мазнини и за развиване на мускулната маса.

 

По време на тренировката пулсът се покачва с до 85-90%, а метаболизмът остава активен часове след края ѝ. Интензивната тренировка край езерото „Панчарево“ ще завърши с гребане под наблюдението на опитни инструктори.

 

Симптомите на пулмоналната хипертония включват недостиг на въздух и умора, замаяност и пристъпи на загуба на съзнание. Те могат да се появяват и постепенно с времето, което може да стане причина за късно диагностициране и лечение.

 

Най-разпознаваемият симптом е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава заради недостига на кислород в човешкия организъм.

 

Здравната каса все още не покрива лечението на хората с пулмонална хипертония, въпреки че зависят от кислородни апарати и скъпоструваща терапия.