Световната здравна организация за Европа заяви, че повече от половината европейци вероятно ще се заразят с варианта на SARS-CoV-2 Омикрон през следващите 6 до 8 седмици.

Повече от половината население в Европа са на път да се заразят с коронавирусния вариант Омикрон през следващите два месеца, ако инфектирането продължи с настоящите темпове, уточняват от СЗО.

 

„При тези темпове Американският институт за здравни показатели и оценки (The Institute for Health Metrics and Evaluation) прогнозира, че повече от 50 % от населението в региона ще бъде заразено с Омикрон през следващите шест до осем седмици“, коментира регионалният директор на европейския офис на Световната здравна организация Ханс Клуге, цитиран от DW.


 

Европейският регион на СЗО включва 53 държави и територии, включително няколко в Централна Азия. Клуге отбелязва, че в 50 от тях са потвърдили случаи на варианта на Омикрон.

 

Според Световната здравна организация към 10-ти януари, 2022 г., 26 от тези страни са съобщили, че над 1% от населението им „се заразява с Covid всяка седмица“.

 

Клуге подчертава, че „одобрените ваксини продължават да осигуряват добра защита срещу тежки заболявания и смърт, включително за омикрон“.

 

Каква е обстановката в Европа?

Повече от 40 души са присъствали на градинско парти на Даунинг стрийт на фона на ограниченията в Обединеното кралство за събирания през май 2020 г. Премиерът Борис Джонсън е под натиск за редица други събития, провеждани на фона на блокирането.

 

Полша стана последната държава в Европа, която прекрачи мрачния праг от 100 000 смъртни случая, отбеляза здравният ѝ министър Адам Ниджелски.
 

Каква е обстановката в Китай?

 

Китай затвори град Анянг (с население 5, 5 млн.), което го превърна в третия блокиран град в страната. Броят на жителите, затворени в домовете си в страната, се е увеличил до около 20 милиона души.

 

Това се е наложило като мярка, за да се улесни масовото тестване, съобщават властите, без да посочват дали блокирането ще приключи след приключване на тестването.

 

Другите два града под блокиране са Сиан с население от 13 милиона и Юджоу с 1,1 милиона души.

 

Зимните олимпийски игри в Пекин ще продължат, както е планирано, без да се коригират мерките за превенция на Covid-19, освен ако няма много случаи в „затворения цикъл“, информира Хуанг Чун, служител на организационния комитет.

 

Източници:

Coronavirus digest: Omicron likely to infect half of Europe in 2 months | News | DW | 11.01.2022