Програмите за ограничаване на заразата с вируса на ХИВ и други полово предавани инфекции спират работа. Причината е, че от здравното министерство все още не са обявили обществена поръчка за новите програми, съобщи БНТ. Това ще остави без контрол разпространението на инфекциите сред уязвимите групи поне за 7 месеца, прогнозират неправителствените организации, които работят по ограничаване на щетите.
Програмите в София и Варна вече не работят.


„Ще се отрази така, както се отрази предните две години, в които имаше прекъсване. Няма да знаем какво се случва в групата, няма да има услуги особено сред инжекционно употребяващите наркотици в момента в София всичко прекъсва. Вероятността да имаме нови инфекции с ХИВ, други кръвно преносими инфекции и не просто да имаме нови инфекции, а да не знаем за тях е доста голяма“, алармира Анна Любенова от фондация „Инициатива за здраве“.


Десетилетия България успяваше да задържи ниско ниво на разпространение на ХИВ, като много организации и структури бяха обучени и изградиха капацитет за овладяване на проблема.От здравното министерство са обяснили, че не са обявили по-рано обществена поръчка, заради все още действащите договори по превенция, а после и мерките по COVID епидемията попречили. Новата програма предвиждала по-разширен обхват на уязвимите групи в 22 области, за което са били предвидени 1 милион лева. Но изграждането на капацитет предстои и ще отнеме време.


„Дълбоко се съмнявам, че в 22 града ще бъдат намерени онези организации, които изградиха капацитет в продължение на повече от 15 години с парите, които инвестира глобалния фонд“, допълни Анна Любенова и припомни, че програмата за контрол на инфекциите сред проституиращи и зависими в Бургас и Пловдив имат още една седмица работа. След това и те спират.