Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) блокира продажбата на лекарствени продукти, съдържащи ранитидин на българския пазар. Това се случва малко след като се появиха сигнали за опасен ранитидин, който съдържа вредните за здравето нитрозамини, а от Министерство на здравеопазването наредиха проверка по случая.


„Блокирането се извършва като превантивна мярка във връзка със стартирания от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) преглед на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин, поради съмнение за възможна контаминация с нитрозамини (NDMA) в активните вещества, от които са произведени. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на ЕС“, гласи съобщението на Агенцията по лекарствата.


Въпреки, че Европейската агенция по лекарствата изрично подчерта, че няма препоръка за прекратяване на употребата на ранитидин-съдържащи лекарствени продукти, повечето притежатели на разрешение за употреба в ЕС и в трети страни предприемат спиране на продажбите на тези лекарствени продукти като предпазна мярка.Ранитидин е активно вещество, което се използва за намаляване на производството на киселина в стомаха при болни със стомашна язва или гастроезофагеален рефлукс. Блокирането на лекарствата, съдържащи ранитидин, се извършва като превантивна мярка, преди откриването на предполагаема контаминация с нитрозамини.


Както беше съобщено по-рано, нитрозамините са класифицирани като вероятно канцерогенни при хора въз основа на изследвания върху животни. Те присъстват в някои храни и в някои източници на вода, но не се очаква да причинят вреда при поглъщане в малки количества.


От Изпълнителната агенция по лекарствата предупреждават, че пациентите не следва да преустановят лечението с ранитидин, без да се консултират с лекаря си, тъй като рискът от спиране на лекарството е значително по-голям от риска от продължаване на приема до следващата консултация с него.


„На пазара има други лекарства с други активни съставки, които имат същите терапевтични показания. Сред тях са инхибитори на протонната помпа, като омепразол, пантопразол или лансопразол; Н2 рецепторни антагонисти, като фамотидин. Пациентите, които приемат лекарства, които съдържат ранитидин, могат да се консултират с лекаря си, за да обсъдят промяна в терапията“, допълват от агенцията.