Министерството на здравеопазването реши да спре износа на три лекарствени продукта, които се използват за лечението на по-тежки случаи на ковид-19.

 

Това са двата медикамента с антитромботично действие Клексан (Еnoxaparin) и Фраксипарин (Nadroparin), както и моноклоналното антитяло РоАктемра (Tocilizumab). Те влизат в терапевтичните схеми за лечение на ковид-19, като се прилагат в болничната и извънболничната помощ. Те се прилагат и в терапията на пациенти с други заболявания, като постоперативна терапия, бременни пациентки с тромбофилия и трансплантирани пациенти.


 

Забраната им за износ ще в сила до 30 ноември, става ясно от заповедта на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Целта е да се избегне недостига им на фона на растящия брой на пациентите в болница с коронавирусна инфекция, които към днешна дата са малко над 3500. В интензивни отделения са настанени 301 от тях.


От Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) посочват, че потреблението на трите медикамента се е повишило значително към края на август в сравнение с предходните периоди и се очертава изчерпване преди планираните следващи доставки.

 

Съгласно подадената в ИАЛ информация от търговци на едро, само до 23 август са планирани за износ 39 000 опаковки от Фраксипарин, 93 000 опаковки от Клексан и 17 330 от РоАктемра. 

 

Данните за заболеваемостта от ковид-19 показват, че активните случаи към 31 август, включително хоспитализираните пациенти с ковид-19, са нараснали седем пъти в рамките на последния месец.

 

Междувременно експертният съвет по специалност „Инфекциозни болести“ предостави на здравното министерство своите препоръки за лечение с Ремдесивир при пациентите с ковид-19. То се препоръчва основно при пациенти в началото на заболяването – в първите 5-7 дни, когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега Делта вариант на вируса обаче този период е 3-6 дни.

 

Пациентите обикновено биват хоспитализирани около 7-10 ден от началото на заболяването, когато включването към терапията на противовирусен медикамент, какъвто е Ремдесивир, не е оправдано. Освен това при немалко от пациентите има и конкретни противопоказания за прилагането му, коментира проф. Татяна Червенякова, координатор на Експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести“, в становище, изпратено до министъра на здравеопазването.

 

Проф. Червенякова отбелязва, че Ремдесивир трябва да бъде прилаган в посочения период при лица с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания, при които пациенти се очаква коронавирусната инфекция да протече по-тежко. При пациенти с тежко протичане на коронавирусната инфекция се развива системен възпалителен процес, който води до полиорганна недостатъчност. За да се предотвратят или смекчат тези хипервъзпалителни процеси, в лечението трябва да бъдат включени кортикостероиди.